A A A K K K
для людей із порушенням зору
АНДРІЇВСЬКА СЕЛИЩНА РАДА
Бердянський район, Запорізька область

ДО УВАГИ ЗАБУДОВНИКІВ

Дата: 22.05.2020 12:47
Кількість переглядів: 715

Шановні мешканці Андріївської селищної ради! На даний час поширились випадки, коли забудовники з певних причин не оформляють усі необхідні документи перед початком будівництва. Це призводить до різноманітних негативних наслідків в тому числі і до того, що особа в подальшому не може оформити право власності на об’єкт будівництва (не важливо чи це гараж, чи приватний будинок).

Житловий будинок, будівля, інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються:

  • на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети;
  • без відповідного документа, який дає право виконувати будівельні роботи чи належно затвердженого проекту;
  • з істотними порушеннями будівельних норм і правил.

Відповідно до статей 27 та 29 Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" (далі «Закон»), забудова присадибних, дачних і садових земельних ділянок може здійснюватися на підставі будівельного паспорта забудови земельної ділянки або містобудівних умов і обмежень для проектування об’єкта будівництва (якщо площа житлового будинку перевищує 500 м2).

Лише після отримання будівельного паспорта і направлення замовником, відповідно до статті 34 «Закону», повідомлення про початок виконання будівельних робіт, замовник має право виконувати будівельні роботи.

Звертаємо Вашу увагу, що відповідно до п. 7. ст. 34 «Закону» виконання будівельних робіт без документа, який дає право на початок виконання будівельних робіт, вважається самочинним будівництвом і тягне за собою відповідальність згідно з  ст. 96, 96-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, якими передбачено:

- виконання будівельних робіт без подання повідомлення про початок виконання зазначених робіт щодо об’єктів, будівництво яких здійснюється на підставі будівельного паспорта, а також наведення недостовірних даних у такому повідомленні тягнуть за собою накладення штрафу від двохсот п’ятдесяти до трьохсот п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

- виконання будівельних робіт без подання повідомлення про початок виконання зазначених робіт, а також наведення недостовірних даних у такому повідомленні, вчинені щодо об’єктів, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів з незначними наслідками (СС1), тягнуть за собою накладення штрафу від п’ятисот до шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

- виконання будівельних робіт без дозволу на їх виконання, вчинене щодо об’єктів, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів з середніми наслідками (СС2) тягне за собою накладення штрафу від тисячі до тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;  

- діяння, вчинене щодо об’єктів, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів із значними наслідками (СС3) тягне за собою накладення штрафу від двох до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

         Для уникнення випадків самочинного будівництва всі будівельні роботи необхідно здійснювати відповідно до будівельного паспорта забудови земельної ділянки або проектної документації з урахуванням Державних будівельних норм ДБН В.2.2-15-2005 "Житлові будинки. Основні положення", ДБН AAI A.2.2-12:2019 «Планування та забудова територій».

         Для отримання будівельного паспорту для будівництва індивідуального (садибного) житлового будинку, садового, дачного будинку не вище двох поверхів (без урахування мансардного поверху) з площею до 500 квадратних метрів, господарських будівель і споруд, гаражів, елементів благоустрою та озеленення земельної ділянки, забудовнику необхідно звернутися до Центру надання адміністративних послуг Бердянської райдержадміністрації для отримання пакету документів за адресою: м. Бердянськ, пр. Перемоги,3 каб. 312.

         Після завершення будівництва замовнику необхідно звернутися до суб’єкту підприємницької діяльності що має відповідний кваліфікаційний сертифікат з інвентаризації нерухомого майна за технічним паспортом на новобудову.

         Прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів, будівництво  яких здійснювалося на підставі будівельного паспорта,  відповідно  до статті 39 Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" здійснюється шляхом реєстрації інспекцією ДАБК на безоплатній основі поданої замовником декларації про готовність об'єкта до експлуатації. 

         Зареєстрована  декларація про готовність об'єкта до експлуатації є підставою для укладення договорів про постачання на прийнятий в експлуатацію об'єкт необхідних  для його функціонування ресурсів - води,  газу, тепла, електроенергії, включення  даних  про  такий  об'єкт  до  державної   статистичної звітності та оформлення права власності на нього. 

         Також звертаємо увагу, що 31 серпня 2018 року набрав чинності Наказ Мінрегіону 03.07.2018 року №158,  «Про затвердження Порядку проведення технічного обстеження і прийняття в експлуатацію індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, будівель і споруд сільськогосподарського призначення, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об'єктів з незначними наслідками (СС1), збудовані на земельній ділянці відповідного цільового призначення без дозвільного документа на виконання будівельних робіт», відповідно якого громадяни можуть у спрощеному порядку ввести в експлуатацію, зокрема, збудовані (без оформлення дозвільних документів) у період з 5 серпня 1992 року до 9 квітня 2015 року індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки загальною площею до 300 квадратних метрів, а також господарські (присадибні) будівлі і споруди загальною площею до 300 квадратних метрів, за умови, що вони збудовані на земельній ділянці відповідного цільового призначення.

Бердянська райдержадміністрація звертається  до мешканців району дотримуватися чинного законодавства та не порушувати встановлені норми та правила під час будівництва, своєчасно оформлювати документи та у разі необхідності скористатися можливість оформити свої оселі  відповідно до вищезазначеного Порядку.

 Для попередження ситуацій з самочинним будівництвом у населених пунктах району та якщо у Вас виникають питання з приводу будівництва,  рекомендуємо звертатись до сектору містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства Бердянської райдержадміністрації за адресою: м. Бердянськ, пр. Перемоги,3, каб. № 314.

Сектор містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства Бердянської РДА 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь